maanantai 13. helmikuuta 2012

Nopeat tiedonsiirtoyhteydet ja niiden merkitys arjessa - varmuuskopiointi

Jokainen meistä muistanee, kuinka vielä 90- luvun loppupuolella televisiossa mainostettiin perinteisiä valokuvaukseen käytettäviä filmejä. Kuuluisin, tai enemmänkin parhaiten ihmisten mieleen jäänyt mainonta kohdistui ”Kodak- hetkiin”, joissa pääosassa oli aina ja poikkeuksetta perhe ja lähimmäiset. Tuolloin valokuvakulttuuri oli suomessa kuitenkin hieman erilaista kuin nykyään. Kuvia otettiin vähemmän ja niitä arvostettiin enemmän. Kuvat kehitettiin liikkeessä maksua vastaan, niitä kehystettiin tai laitettiin valokuva-albumeihin joita voitiin sitten yhdessä perheen kanssa katsella vuosien ja vuosienkin jälkeen.

Valokuvaus on kuitenkin kokenut suunnattomia muutoksia sitten kodak- päivien ja kohtuulaadukkaan digikameran saa vain joillain kymmenillä euroilla. Tämän seurauksena se kuuluu melkolailla jokaisen ihmisen varustukseen ja mikäli erillistä digikameraa ei taloudesta löydy, on se yleensä osa matkapuhelinta joka kulkee arjessa mukana kaikkialle.

Koska kuvaaminen on nykyisin halpaa, helppoa ja kuvia voi napsia miltei milloin vain, kasaantuu niitä keskivertokuvaajallekin helposti ja huomaamattomasti satojen tai tuhansien megatavujen edestä. Kehityksen edetessä myös tiedon arkistointi on aiempaa helpompaa ja otetut valokuvat jäävätkin helposti muistikortille tai kiintolevyn syövereihin jemmaan odottamaan parempaa päivää. Vastoin yleistä käsitystä, tämän kaltainen tietojen säilömistapa ei kuitenkaan ole turvallisempaa tai varmempaa kuin perinteinen – päinvastoin.

On ironista, että tekniikka joka mahdollistaa tärkeiden ”Kodak- hetkiemme” arkistoinnin sähköiseen muotoon erilaisille massamuisteille onkin todellisuudessa perinteistä tapaa epäluotettavampi. Siinä missä valokuva kestää kehyksissään sukupolvesta toiseen, kiintolevyn käyttöiäksi voidaan laskea 3-5 vuotta. Ulkoiset kiintolevyt ovat mainioita varmistusvälineitä mutta muun kuluttajaelektroniikan lailla eivät millään lailla ikuisia.

Massamuistit voivat hajota sähköverkossa tapahtuvien häiriöiden vuoksi tai niihin kohdistuneen iskun seurauksena. Kyseessä voi myös olla muuten vain viallinen tai elinkaarensa loppuun tullut tuote. Syystä riippumatta seuraukset ovat aina samat – varastoitua tietoa ei voida enää lukea massamuistilta normaalisti ja usein joudutaankin turvautumaan ulkopuoliseen apuun, jotta säilötty tieto saadaan jollakin tapaa pelastettua. Monet maksavat sen enempiä ajattelematta satoja tai jopa tuhansia euroja tietojensa pelastamisesta, sillä miten hinnoitella kuvien muodossa olevat muistot esimerkiksi esikoisestaan, jotka ovat olemassa vain juuri hajonneella kiintolevyllä?

Kehitys on kuitenkin tuonut varmempia ja taloudellisempia tapoja tietojen varmistamiseen ja palauttamiseen. Markkinoille on jo vuosia sitten tullut useita kuluttajille suunnattuja palveluita, jossa asiakkaan on mahdollista varmentaa tärkeät tietonsa ulkoiselle palvelimelle helposti ja huomaamatta. Tiedot eivät tällöin ole alttiita ulkoisille tekijöille ja vahingon sattuessa esimerkiksi kuvat voidaan palauttaa otetuista varmuuskopioista. Lisäksi tietoihin pääsee käsiksi milloin vain ajasta ja paikasta riippumatta.

Yksi kompastuskivi tässäkin asiassa kuitenkin on. Vaikka tarjotut palvelut ovat itsessään toimivia ja yksinkertaisia käyttää, tietoliikenneyhteydet joiden varaan niiden toiminta nojaa ovat maaseudulla kaikkea muuta. Liittymien lähetysnopeudet ovat yleensä niin matalia, että tapauksesta riippuen tiedostojen varmennus verkon yli saattaa kestää useista tunneista jopa päiviin.

Kärsivällinen ihminen saattaa jaksaa odottaa homman valmistumista, mutta surullisen yleiset katkokset 3G- verkossa tai äärirajoillaan toimivassa kupariyhteydessä ovat se viimeinen niitti joka katkaisee kamelin selän.Harva meistä jaksaa päivystää tietokoneen vierellä tuntikausia vahtimassa, että varmistusprosessi menee läpi aiotulla tavalla. Asioiden laita voisi olla toisin, sillä nopealla ja varmatoimisella yhteydellä tiedostojen varmistus tapahtuisi ongelmitta taustalla käyttäjän sitä sen kummemmin huomaamatta ja harmailta hiuksilta vältyttäisiin tässäkin tilanteessa.

Varmistuspalvelut ovat vain yksi esimerkki siitä, miten paljon erilaiset sovellukset tai palvelut joiden on tarkoitus helpottaa arkeamme, nojaavat toimintansa kannalta nopeisiin tiedonsiirtoyhteyksiin. Esimerkkejähän on monia ja tulen kertomaan niistä lisää lähitulevaisuudessa, ennen sitä haluaisin kuitenkin kysyä seuraavaa;

"miten hukassa olemme tämänkin asian kanssa lähitulevaisuudessa mikäli kehitys jatkaa nykyistä tahtiaan, eikä tilanteen korjaamiseksi tehdä mitään?
"



Osuuskunta Kymijoen Kyläkuitu
Lauri Mäkinen
Projektisihteeri
020 775 0883
lauri.makinen@kylakuitu.fi

tiistai 7. helmikuuta 2012

Askel kohti toteutusvaihetta

Tänään on otettu taas yksi askel kohti kuituliittymien saamista koteihin, mökeille ja yrityksiin myös Kouvolan ja Iitin maaseutualueilla. Lopullisen suunnittelun kilpailutus on tänään käynnistynyt. Tarjouksia odotetaan saatavan nopealla aikataululla.

Nyt etenemissuunta on kylillä liittyjien käsissä. Pilottialueen, jolla suunnittelu käynnistyy ensimmäisenä, valintapäätös tehdään hallituksessa tuota pikaa. Jokainen kolmella ensimmäisellä hankealueella (Ahvion, Mauno-Pyösiän, tai Sitikkala-Säyhtee-Lyöttilä) asuva voi olla edesauttamassa valinnan osumista omalle kotiseudulle. Runsaimmin liittymiä hankkinut seutu on nimittäin varmasti vahvoilla valittaessa keihään kärkeä hankkeellemme.


Myöskään toiseen aaltoon valikoituvilla ei ole syytä jarrutella, sillä valmiudet rakentamisen käynnistymiseen kaikilla em kolmella hankealueella tulevana suvena ovat erinomaiset.
On todella tärkeää, että saavutamme helmikuun aikana sellaisen tilanteen, että suunnittelu voidaan aloittaa laajalla alueella maaliskuussa. Muutoin ajaudumme vaikeaan tilanteeseen tulevan kesän rakennustöiden osalta ja talvihan ei sovellu rakentamiseen lainkaan. Suunnittelun käynnistämispäätöstä ei tehdä ilman riittävää myytyjen liittymien määrää.

Myös toimitusjohtajan valintaprosessi etenee mukavasti. Saimme hyvän valikoiman tehtävästä kiinnostuneita monipuolisia ja kokeneita ehdokkaita jättämään hakemuksensa. Nyt ehdokkaiden määrää on karsittu ja on siirrytty intensiivisemmän perehtymisen vaiheeseen. Toivottavasti näkemykset kohtaavat molemmin puolin ihan lähiaikoina niin, että hallitus voi tehdä päätöksen valinnasta jopa parin viikon kuluessa.

torstai 2. helmikuuta 2012

Postin tuomaa Pertunmaalta

Terve !

Luin tuosta Kymijoen Kyläkuitu hankkeesta ja mieleenituli, että ainahan käyttäjän kokemukset ovat paremipia kun parhaankaan myyntimiehen puheet.

Meillähän on vapaa-ajan asunto Pertunmaalla ja Pertun Kuituun liityimme heti kun hanke lähti eteenpäin. No, projektin eteneminen oli hitaampaa kuin mitä alku puheissa luvattiin. Meillä liittymä viivästyi lähes vuodella. Viime lokakuun alussa kaapeli kytkettin verkkoon. Ja voi ihme ! Tuskailu nettitikun kanssa loppui siihen. Valokuitu yhteys on nopea ja häiriötön, riippumaton vuorokauden ajasta - toisin kuin vain yömyöhällä kunnolla pelittänyt nettitikku. Ja vielä minulla on vertailukohtana myös kotona oleva langallinen laajakaista, joka esim YLE Areenasta katsottavien ohjelmien kanssa iltasella ilmoittaa "pieni hetki". Mutta valokuitu yhteys ei töki - nettiyhteydet pelaavat nopeasti ja häiriöttä. Ja on ihan sama onko läppäri kytketty kaapelilla modeemiin vai käyttääkö langatonta yhteyttä . Aina pelaa !!


Valokuitu on mahtava juttu, maaseudulla jossa kaikki uudet 3G ja 4G yhteydet tökkivät, jos yleensä edes toimivat, Valokuitu on todellinen yhteyksien ylläpitäjä - ja sitä kauttahan saa sitten vaikka TV ohjelmat. MPY tarjoaa TV yhteyttä, jossa voi kaikkia ei-maksullisia ohjelmia katsoa 2 tai 4 viikkoa varsinaisen lähetysajan jälkeen ( 2vko hinta tais olla jotain 5 euroo/kk --en muista kun en pahemmin TV:tä katsele, en ottanut TV liittymää, ainakaan vielä). Tuo TV oli lisä motiivina monella viljelijällä , voivat katsoa uutiset silloin kun karjalta sopii.

Nykyään eläkeläisukkona tallustelevana kannustan kaikkia ikääntyviä opetelemaan sujuvaaa netin käyttöä, sillä tulevaisuudessa sitä tarvitaan yhä enemmän. Ja valokuituhan antaa mahdollisuuden jopa etävalvontaan sitten kun ei enää itse ihan kaikkia asioitaan hallitse.

Minua ja kommenttiani saa käyttää vapaasti valokuidun markkinointiin, jos se siinä voi olla minään apuna.

Talvi terveisin
Urpo Ek, Lohikatu 13, 45810 Pilkanmaa

Vapaa-ajan asunto Kaupinkylässä Joutsantiellä Pertunmaalla.


Kiitos Urpolle kannustavista sanoista, Kyläkuidun väki.

keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Helmikuun alkumetrit

Tervehdys kaikille.

Soittorinki hankealueilla Ahvio, Mauno-Pyötsiä ja Sitikkala-Säyhtee-Lyöttilä on nyt osapuilleen saatettu loppuun ja liittymävarauksiakin on tullut mukavasti. On ollut mahtavaa huomata kuinka kyläläiset ovat ottaneet asiakseen edesauttaa yhteisen hankkeemme toteutumista, tämän kaltainen oma-aloitteisuus ja aktiivisuus on ihailtavaa ja odotetusti - se on kantanut hedelmää. Yhteydenottoja osuuskunnan ulkopuolisilta henkilöitä on aktiivien toiminnan johdosta tullut hyvään tahtiin ja suurin osa näistä onkin johtanut liittymätilaukseen. Tämä asettaa meidät jälleen kerran askeleen lähemmäksi yhteistä tavoitettamme, jossa nopeat ja toimivat datayhteydet tavoittavat ihmiset taajaman ulkopuolellakin.

En ikäväkseni tavoittanut kaikkia kolmen hankealueen jäseniä puhelimitse huonon ajankohdan tai puutteellisten yhteystietojen johdosta. Mikäli ette siis ole vielä soittoa suunnaltani saaneet, pyytäisin teitä ottamaan yhteyttä minuun joko puhelimitse tai sähköpostitse.

Muistuttaisin myös osuuskuntaan kuulumattomia henkilöitä toimimaan nyt, mikäli tarjoamamme valokuituliittymä kiinnostaa. Seuraava paalupaikkahan on jo aiemmin mainittu helmikuun loppu, johon mennessä olisi tarkoitus kerätä mahdollisimman paljon liittyjiä jotta hanketta saataisiin vietyä eteenpäin aikataulun mukaisesti.

Muistattehan myös seurata kotisivujamme ahkerasti sekä osallistua paikkakunnillanne järjestettäviin Kuituiltoihin joiden tarkemmat ajankohdat selviävät täältä.



Ystävällisin terveisin,

Lauri Mäkinen
Projektisihteeri
Osuuskunta Kymijoen Kyläkuitu
020 775 0883
lauri.makinen@kylakuitu.fi
www.kylakuitu.fi